Marmura, o solutie ideala pentru bucataria si casa ta

De la pardoseli pana la pereti, glafuri si blaturi pentru bucatarie, marmura este una dintre cele mai bune solutii. Foarte rezistenta si aspectuoasa, marmura este solutia perfecta pentru a adauga un aer elegant casei tale.

Ce este marmura?

Marmura este o roca metamorfica, care se formeaza atunci cand calcarul este expus caldurii si presiunii de metamorfism. Aceasta este compusa, in principal, din calcit (CACO3), continand si minerale, cum ar fi: minerale argiloase, cuart, pirita, oxizi de fier si grafit.

Proprietatile fizice ale marmurei

Marmura apare in depozite mari, care pot fi exploatate economic pe o scara mare. Marea majoritate a marmurei este transformat in pietris, pentru a fi folosit ca agregat in constructia autostrazilor, paturilor de cale ferata, fundatiilor si a altor tipuri de constructii.

Culoare: Marmura este, de obicei, o piatra naturala de culoare deschisa. Atunci cand este formata din calcar fara impuritati, ea va avea culoarea alba. Marmura care contine impuritati, cum ar fi minerale argiloase sau oxizi de fier, poate fi albastra, gri, roz, galbena sau neagra.

Duritate: Fiind compusa din calcit, marmura are o duritate medie spre redusa, fiind foarte usor modificata. Transluciditatea marmurei o face foarte atractiva pentru multe tipuri de sculpturi.

Capacitatea de slefuire: Dupa slefuire, marmura poate fi lustruita pana la un luciu ridicat. Acest lucru face ca marmura sa fie ideala pentru glafuri, trepte, coloane, blaturi si multe alte piese decorative.

La ce este folosita marmura?

Marmura se foloseste, de cele mai multe ori, in constructii, amenajari interioare si exterioare si sculpturi.
  • Blaturi din marmura pentru bucatarie; 
  • Glafuri din marmura; 
  • Cruci din marmura; 
  • Materie prima pentru constructii; 
  • Marmura pentru pereti si pardoseli; 
  • Materie prima pentru unele vopseluri.

Nefiind un produs la fel de dur ca granitul, poti cumpara marmura la preturi foarte bune. O greseala generala, cand vine vorba de marmura, este ca este scumpa. Da, marmura poate fi mai scumpa ca calcarul sau ca gresia, dar, pentru proprietatile sale, merita.