Tipuri de parcare si sfaturi

Oprirea unui autovehicul si lasarea acestuia neocupat se numeste parcare. Exista diferite tipuri de parcare printre care, cele mai frecvente tipuri sunt parcarile in unghi, parcarile perpendiculare si parcarile paralele. Parcarea in unghi este cel mai raspandit in loturile de parcare, pentru ca permite autovehiculelor sa stationeze in unghi de 45 de grade, acolo unde spatiul nu este suficient pentru mai multe masini. Parcarile perpendiculare sunt similare parcarilor in unghi si se fac in spatiile marcate intr-un unghi de 90 de grade fata de o bordura sau o cladire. Parcarea paralela este in general folosita pe langa o bordura, in spatiul dintre doua masini parcate. Este nevoie de practica pentru a stapani aceasta manevra, dar uneori este singura solutie disponibila.

Cu toate acestea, fii atent la locul unde iti lasi masina. Exista o multime de restrictii cu privire la locurile de parcare si trebuie sa tii cont de regulile marcajelor unde se doreste o parcare, dar si de legile de circulatie in vigoare. Insa, inainte de a te angaja intr-o manevra de parcare, completeaza un set de chestionare auto care sa iti intareasca cunostintele despre semnele de circulatie privitoare la stationare si parcare, precum si despre pozitia vehiculului si a rotilor in scopul unei parcari corecte.

Cand parchezi in panta, intoarce rotile din fata spre bordura sau umarul drept. Acest lucru va mentine autovehiculului stabil daca franele se decupleaza.

Cand parchezi in rampa fara o bordura, orienteaza rotile catre dreapta. In cazul in care vehiculul se rostogoleste, nu va incurca traficul.

Cand parchezi pe un deal, seteaza intotdeauna frana de mana si introdu masina intr-una din viteze ori direct in marsarier, daca vehiculul are o transmisie manuala. Apoi, opreste motorul si scoate cheia din contact. Asigura-te inainte de a deschide usa pentru a parasi masina si aminteste-ti sa iti blochezi autovehiculul la sfarsit.