Conditiile din penitenciarul Aiud

Penitenciarul cu regim de maxima siguranta este destinat, in special, persoanelor condamnate din judetele Sibiu si Alba, dar serveste si ca Aiud penitenciar „de tranzit” pentru deplasarile de detinuti intre sudul si nordul tarii. Penitenciarul nu are sectii exterioare. In privinta detinutilor aflati in tranzit, responsabilii penitenciarului considera ca pun probleme deosebite intrucat nu exista informatii utile despre acestia, cum ar fi eventualele afectiuni sau stari de vulnerabilitate, care sa le poata permite sa ia masuri pentru a evita anumite incidente. In penitenciar se afla un condamnat la detentie pe viata si 212 persoane condamnate la pedepse mai mari de 10 ani de inchisoare.

Nicio persoana nu mai executa pedeapsa in regim „restrictiv”, dupa intrarea in vigoare a noii legi a executarii pedepselor, care a eliminat aceasta sanctiune. Capacitatea de detinere a unitatii potrivit normei de 8 metri cubi pe detinut ar fi de 1264 de locuri, dar suprafata spatiilor efective de cazare – a camerelor de detentie - este de numai 2536 metri patrati. Aplicand norma recomandata de Comitetul Pentru Prevenirea Torturii (CPT) de minim 4 m2 necesari pentru fiecare detinut, rezulta ca penitenciarul ar putea caza maxim 634 de persoane. Intrucat in prezent numarul acestora este de 959, rezulta un grad ridicat de supraaglomerare de aproximativ 150%.

In ce priveste spatiile destinate cazarii detinutilor, un corp nou de cladire a fost dat in folosinta in 2002-2003, fiind destinat cazarii detinutilor in camere de 2-3 persoane, in regim de maxima siguranta. Un alt corp de cladire se afla in constructie, cu finalizare in iunie 2007. Lucrari de modernizare a centralei termice erau, de asemenea, prevazute pentru primul trimestru al anului 2007, fiind alocata deja prima transa din investitie.

Potrivit administratiei penitenciarului, centrala care functioneza in prezent opereaza cu trei cazane vechi, cu un randament de sub 50% fata de valoarea normala. De altfel, caldura este furnizata dupa un program, dimineata si seara, cateva ore.