Cateva tratamente naturiste pentru tuse care calmeaza rapid tusea

Iarna mai toata lumea raceste. Primul simptom, in afara de febra mare, care anunta instalarea unei raceli severe este tusea. Daca e sa ne luam dupa o clasificare generala si usor de inteles, tusea e umeda, seaca si mixta. Tusea umeda se manifesta prin expectoriatie bogata cantitativ, stare de rau, de sufocare, mucus foarte mult, iritare puternica la nivelul pieptului si gatului, fiind tipica racelii puternice care a pornit din gat si s-a extins pe caile respiratorii spre plamani.

Pe de alta parte, mai grava decat cea productiva e tusea seaca, din gat, care e foarte neplacuta mai ales ca induce senzatia de inec permanent si iritare severa a mucoaselor. De obicei, tratamente naturiste pentru tuse urmaresc calmarea si stimularea ei, si nu inhibarea, pentru ca acele contractii puternice ale muschilor din zona si presiunea acumulata pot sa determine aparitia altor boli cu caracter local. De regula, este specifica alergiilor, bolilor grave de plamani, carentelor de fier sau afectiunilor ORL. In fine, tusea mixta e o combinatie intre cele doua tipuri de tuse descrise anterior si e rezultatul nefinalizarii unui tratament. Pentru tratarea celor trei tipuri de tuse trebuie folosite neaparat tratamente naturiste pentru tuse specifice, pentru a nu agrava starea generala si a determina aparatia complicatiilor. Cea mai grava forma, tusea seaca, trebuie sa fie ameliorata cu tratamente naturiste pentru tuse pe baza de plante calmante si emoliente, cum ar fi cimbrisorul, mierea, ceai de scai vanat, dezinfectante locale. De asemenea, foarte bune sunt si salvia, albastrul de metilen, siropuri contra iritatiilor gatului, dar pot fi folosite si spray-uri cu diverse substante naturale care umoara microbii sau picaturi pentru nas cu ulei de pin, brad, vitamina A sau E.

Pentru tusea producativa, umeda, sunt necesare neaparat tratamente naturiste pentru tuse speciale pentru expectoratia rapida si abundenta din punct de vedere cantitativ. Extractul de iedera, de ciubotica cucului si de nalba sau tei, pin, lemn dulce sunt ideale in astfel de tratamente, la fel ca si sucul de ceapa sau ceaiul de tei, exceptionale pentru descongestionarea cailor aeriene si pieptului infundat.