Nu-ti place cum arata urechile tale? Apeleaza la otoplastie si scapi de deformarile inestetice ale urechii externe

Aspectul fizic este foarte important atat pentru barbati, cat mai ales pentru femei. In afara de ten, ochi, sprancene, buze, foarte importante pentru a arata bine sunt si urechile. Se intampla de multe ori ca, din cauze genetice, din cauza unor boli ciudate, urechile sa nu fie simetrice sau sa fie prea mari, prea mici, sa nu fie dezvoltate suficient, sa fie diforme.

Daca in cazul ochilor si sprancenelor se mai pot „regla” treburile dintr-un creion, lentile de contact sau o mica interventie, la urechi nu prea avem ce face decat sa apelam la otoplastie, operatie destul de delicata care se poate face numai dupa 5 ani impliniti, atunci cand urechea este dezvoltata complet. La copii, o otoplastie ii poate feri pe micuti de comentarii foarte dure din partea celorlati, batjocura si marginalizare. In general, se urmareste refacerea conturului urechii sau corectarea unor defecte de dezvoltare care scot in evidenta anumite elemente ale urechii externe - lobul urechii poate fi exagerat de mare.

Orice otoplastie, indiferent ca e facuta unui copil sau unui adult, incepe printr-o anestezie locala, dureaza o ora, si presupune taierea pavilionului auricular pe o portiune mica, exact unde ureche face un santulet cu capul. Dupa operatia reusita pacientul poate pleca acasa cu bandaj si pansament si se poate spala pe cap nu mai devreme de o zi, insa cu mare grija sa nu umezeasca locul respectiv. Timp de trei saptamani dupa otoplastie este bine sa se poarte un mijloc de aparare si pentru a tine cald locului unde a avut loc operatia pentru a nu interveni complicatii. Preventiv se pot lua si antibiotice pentru a nu interveni infectiile.

Efectele secundare de dupa operatie pot fi in zona reactiilor alergice, hemoragiilor locale, necrozelor. Cele mai frecvente operatii de otoplastie sunt facute pentru corectarea cartilajului urechii-trebuie sa fim constienti ca urechile perfect simetrice nu exista, asa ca doctorul va face tot ce va putea pentru ca diferentele sa fie cat mai mici. De retinut ca otoplastia nu face nici un rau auzului, pacientul nu va avea probleme in sfera ORL structura interna a urechii fiind nemodificata. Dupa otoplastia efectuata corect respectul si increderea in sine vor creste si pacientul va arata mult mai bine cand se va privi in oglinda.