Legaturi stramosesti

Una dintre cele mai bine conservate regiuni din Europa din punctul de vedere al traditiilor este chiar in tara noastra. Pasul Prislop poate reprezenta cheia estica pentru drumul in Maramures si pentru bucuria unei vacante de neuitat oferite de tinuturile romanesti. O cautare pe google referitoare la pensiuni Maramures iti poate oferi prilejul unei alegeri minunate referitoare la asezarile morosanilor, asa cum s-au intitulat localnicii. Casele sunt de cele mai multe ori compacte. Invitat pe bancile late asezate de-a lungul peretilor, oaspetii pot trai bucuria unei palinci naturale sau afinate si a unei paini de casa cu aroma de traditie.

Un moment placut din viata morosanilor este balciul. Aici bunatatile gastronomice tradeaza talentul femeilor pentru mancarea sanatoasa. Costumul popular purtat de localnici a scapat nealterat de influentele modernismului, ceea ce aduce in atentia turismului vointa respectului pentru istorie si generatiile trecute.

Majoritatea pensiunilor din aceasta regiune au puterea de a-ti oferi confortul de acasa, iar un punct de plecare in care calitatea primeaza este: cazare Vadu Izei.

Locatia reprezinta un cadru natural deosebit ce iti aduce zambetul pe buze si pofta de noi descoperiri. Vadu Izei este la fel ca celelalte asezari maramuresene, leaganul unor culturi si traditii transmise catre tineri. Atractia turistica de aici este reprezentata de portile sculptate in lemn. Comuna nu se dezminte de ceea ce se numeste in Maramures ”graiul lemnului”. Fiind asezata in apropierea orasului Baia Mare si Sighetul Marmatiei, iti ofera oportunitatea imbinarii vietii rurale cu cea urbana. Multe dintre pensiuni sunt constructii arhitecturale deosebite, din lemn care ofera priveliste de neuitat. Intimitatea de care beneficiaza fiecare oaspete reprezinta un alt aspect apreciat de foarte multi.

Dovezi referitoare la aparitia comunei dateaza din 1383, lucru ce face ca vechimea sa aduca in atentia turistilor dorinta de a experimenta istoria. Regiunea in sine este un muzeu in aer liber ce a creat legaturile cu stramosii.