Greutatea in sarcina


Speriate de cat vor castiga in greutate pe durata sarcinii, multe femei care planuiesc sa aiba un copil aleg sa se infometeze. La polul opus se afla acele mamici care, avand drept argument faptul ca sunt gravide, renunta la a mai avea grija de corpul lor, luand un numar mare de kilograme, de multe ori daunator atat sanatatii copilului pe cale sa se nasca, cat si lor.

De ce se ingrasa femeile gravide?

O femeie care avea o greutate normala inainte de sarcina ar trebui sa puna, dupa ce a ramas gravida, intre 11 si 15 kilograme pana la sfarsitul acesteia. Desi pare un numar mare de kilograme, trebuie avut in vedere faptul ca, dintre aceste 15 kilograme, aproximativ 3.5 kilograme cantareste bebelusul, 2 kilograme placenta si alte 2 lichidul amniotic.

De asemeni, faptul ca sanii se maresc si incep sa produca lapte, inseamna ca se mai adauga aproximativ 2 kilograme, iar sangele in plus necesar supravietuirii bebelusului cantareste 1 kilogram si jumatate! La randul sau, uterul se mareste si el, ceea ce inseamna o suplimentare cu aproximativ 2 kilograme. In total, facand suma acestor cifre, obtinem o greutate de aproximativ 13 kilograme, ce va fi eliminata, in mare parte, dupa nastere.

Ramane, astfel, un total de aproximativ 2 kilograme de tesut adipos, inmagazinat de catre corp pentru a ajuta la nastere si a oferi suplimentele necesare pentru hranirea la san a bebelusului.

Care este greutatea normala in sarcina?

In general, in primele 3 luni de sarcina, se castiga aproximativ 1.81 kilograme, pentru ca, mai apoi, sa adaugati cate jumatate de kilogram in fiecare saptamana, pana in momentul in care veti naste.

Daca asteptati gemeni, in schimb, greutatea pe care o veti castiga pe parcursul sarcinii va fi de aproximativ 20 de kilograme. Asta ar insemna o medie de trei sferturi de kilogram pe saptamana, pe toata durata perioadei de graviditate, dupa primele 3 luni de sarcina. Este foarte important sa castigati numarul potrivit de kilograme cand asteptati gemeni, deoarece , adeseori, gemenii se nasc inaintea datei asteptate, ceea ce inseamna ca o greutate mai mare la nastere este mult mai buna pentru sanatatea lor. In sarcina cu gemeni, trebuie sa mancati intre 3.000 si 3.500 de calorii, in fiecare zi.

Cum sa te ingrasi sanatos in sarcina?

Iata cateva sfaturi care sa va ajute sa va ingrasati intr-un mod sanatos pe durata sarcinii:
  • Mananca intre 5 si 6 mese, pe perioada unei zile
  • Tine la indemana gustari sanatoase. Recomandarile noastre se indreapta spre alune, fructe proaspete si uscate, iaurt sau branzeturi.
  • Foloseste unt de arahide. O singura lingura din acest produs contine aproximativ 100 de calorii.
  • Bea lapte fara grasimi si mananca cereale, oua si cartofi, pentru a asigura tot necesarul de suplimente de care are nevoie corpul tau si cel al bebelusului.

Cand te ingrasi prea mult pe timpul sarcinii

Daca ai luat mai mult in greutate decat limita normala sau decat ti-a recomandat doctorul, pe durata sarcinii, ar trebui sa vorbesti cu acesta pentru a vedea daca poti tine un regim de slabire sau va trebui sa astepti pana dupa nastere pentru a pierde in greutate. De cele mai multe ori, este posibil ca aceasta din urma sa fie solutia recomandata de catre medic.

Despre greutatea in timpul sarcinii si alte aspecte legate de aceasta puteti discuta cu alte mamici pe forumul 7 pitici.