Sprancenele, mai importante decat credeam?

Animalele, transplantul. Trecand in lumea animalelor, scopul sprancenelor se schimba-nu tine de estetica, ci de comunicarea nonverbala-o spranceana ridicata insemna scepticismul in timp ce sprancenele incruntate semnalizau neplacerea. La om sprancenele au doar cinci miscari-le ridicam, incruntam, le lasam in jos, dam din ele sau le „infoiem” exact ca un cocos. Intr-un studiu din 2011, unor studenti li s-a dat spre recunoastere fotografiile a 50 de personalitati faimoase-au existat trei seturi de fotografii, normale, fara ochi, fara sprancene. Fara ochi au mai recunoscut personalitatile, insa fara sprancene ba-doar 46% dintre studenti au fost in stare sa recunoasca fata. Concluzia: sprancenele sunt critice in recunoasterea faciala.

Explicatia a dat-o Sheila Curtis, cosmetologist, un artist al sprancenei: vorbim cu sprancenele, nu cu ochii. Cand avem contact direct cu ochii celuilalt, ne uitam la sprancene nu la ochi. Si tot sprancenele umane sunt esentiale pentru animale care ne „citesc” foarte usor. Sprancenele si genele mimeaza in timpul somnului un ochi deschis, asa ca pradatorii se feresc sa atace-poate asa a supravietuit si omul preistoric, care avea, dupa cum stim, niste sprancene foarte groase si mari. In unele locuri, sprancenele inca mai sunt folosite pentru apararea impotriva pericolelor din lumea naturala. In Bangladesh si India intalnim padurea Subdarbarns, unde traiesc tigri Bengalezi. Anual ei ucid 60-80 de oameni. Cand se duc la pescuit, localnicii isi pun masti cu fete in spate, pentru ca tigrii ataca din spate. Mastile au ochi si sprancene dand impresia de ochi deschis. Pe moment animalele salbatice s-au ferit, insa s-au prins de truc si au reinceput sa atace fara mila bietii oameni. La mii de kilometri departare de periculoasele paduri, o femeie a platit recent 8.000 de dolari pentru un transplant de sprancene pentru a avea sprancenele viselor sale. Parul pentru sprancene vine fix din centrul partii din spate a capului, acolo unde orice rana se reface imediat.

O alta tanara de 26 de ani a platit alti 5.000 de dolari sa-si puna sprancenele originale la loc dupa ce a renuntat la cele implantate si sprancenele nu au mai vrut sa creasca. Ulterior, sprancenele au crescut intr-atat de mult ca si le tundea la doua zile ca sa nu se trezeasca cu ele-n ochi…