Lucruri despre care nu ai stiut ca sunt de origine germana

Pomul de Craciun. Traditia decorarii pomului de Craciun este de origine germana, fiind intalnita inca din secolul al XVI-lea. Desi exista dovezi ca si estonienii si lituanienii faceau pomi de Craciun inca din secolul al XV-lea, germanii au pornit traditia decorarii bradului. Ei decorau bradul cu lumanari, fructe si fel de fel de obiecte care se agatau, dulciuri. Ideea s-a raspandit apoi in lumea crestina, prima data in familiile regale.

Iepurasul de Pasti. Iepurasul de Pasti, asa cum il stim astazi, a aparut prima data in scrieri germane. In 1700, colonistii Ducatului Pennsylvania au dus traditia Iepurasului de Pasti in lumea noua. Copiii credeau ca daca sunt cuminti, Iepurasul de Pasti va veni si va pune oua si bunatati in cuiburile facute de cei mici din palarii si bonete.

Vanatoarea oualor de Pasti. Traditia ascunderii oalor de Pasti a fost initiata in sudul Germaniei. In timp ce legenda Iepurasului de Pasti care ascunde oua in iarba era de ceva vreme, germanii au decis sa mearga mai departe si sa puna copiii sa vaneze oua de Pasti si sa le descopere ascunzatorile.

Ursuletii gumati din jeleu. Mereu am crezut ca ursuletii gumati din jeleu sunt inventie americana. Inventia e veche, din anii 1920, cand Hans Riegel Senior a pus bazele renumitei companiei emblematice Haribo. Nu numai ca Haribo produce milioane de ursuleti gumati din jeleu foarte gustosi si haiosi, dar are pe linia de productie si viermisori gumati la fel de populari si bomboane gumate de tipul Sugus-ului romanesc.

Casele din prefabricate. Eh, uite aici lovitura de gratie pentru americanii care stau in case de felul asta si pretind ca America e raspunzatoare pentru inventarea lor. Casele din prefabricate au fost inventate in Germania, Berlin de catre Warner Sell. Dupa al Doilea Razboi Mondial, a existat o nevoie uriasa de case care sa adaposteasca soldatii americani din zona. Compania lui Sell a facut 5.000 de case din prefabricate pentru soldatii de acolo.