Ce sa nu-l obligi pe copilul tau

Marea parte a oamenilor isi doresc sa ajunga la varsta si la statutul financiar in care sa-si poata intemeia o familie, ca sa poata ei insisi sa devina parteneri de casnicie, iar mai apoi parinti si bunici. Atunci cand esti in pragul sa devii parinte iei decizii si trasezi directii in cresterea copilului tau. Incerci sa identifici cel mai bun mod de a-ti creste copilul, in asa fel incat sa devina un om de caracter, invatat si respectos. Toata lumea vrea un copil bine crescut pe care cei din jurul lui sa-l vorbeasca de bine si sa-l respecte datorita identitatii sale. In continuare vreau sa aruncam o privire asupra a trei lucruri pe care nu trebuie sa le impui in cresterea copilului tau.
1.      Nu-l pune sa minta
O greseala invatata mai mult din filme este aceea de a-ti invata copilul sa minta. Atunci cand nu ai chef de un lucru sa pui copilul sa spuna o minciunica in favoarea ta. Acest lucru este extrem de gresit, deoarece ii vei insusi copilului o arma care se va intoarce la un moment dat impotriva ta. Daca poate spune o minciuna, inseamna ca este destul de mare ca aceasta practica sa devina un obicei.
Avand in vedere acest prim principiu, daca esti cautat la telefon, nu spune copilului sa trabsmita interlocutorului ca tata nu este acasa; sau, daca ai intarziat la o intalnire, nu ruga copilul sa spuna ca ai avut pana la masina. De asemenea, nu folosi aceste trucuri atunci cand cel mic este de fata, pentru ca mintea lor inregistreaza fiecare vorba sau fapta.
2.      Nu incerca sa-i schimbi personalitatea
Fiecare om este unic. Din aceasta diversitate provine farmecul personalitatii. Fiecare copil va avea propiile trasaturi ale personalitatii. Intr-o familie un copil poate fi introvertit si timid, iar fratele sau extrovertit si sangvinic. Amandoi ai aceeasi parinti, dar personalitati diferite.
Daca ti se pare ca copilului ii sta mai bine cu o alta personalitate, nu-l obliga sa fie ceea ce nu este. Acest lucru il poate afecta pentru un timp indelungat. Daca se intampla ca copilul sa nu se ridice asteptarilor tale, incearca sa-I descoperi punctele forte ale personalitatii lui. Niciodata nu incerca sa-I schimbi personalitatea.
3.      Nu-l obliga sa manance daca nu ii este foame
Metabolismul omului difera de la persoana la persoana. Fiecare copil se hraneste cu un anumit numar de calorii in fiecare zi, acestea variind in functie de mai multe specificatii ale corpului sau. Din aceasta cauza nu este recomandat sa obligi un copil sa manance atunci cand nu ii este foame. Corpul uman este format in asa fel incat sa simta atunci cand are nevoie de hrana sau de lichide.
Excesul de mancare sau apa introduse in corpul copilului in mod repetat pot dauna grav metabolismului. Acest exces poate dauna grav sanatatii, astfel se poate ajunge la boli precum obezitatea, bulimia sau anorexia.

Un copil ar trebui sa fie o bucurie pentru un proaspat parinte, si aceasta bucurie sa ramana pana cand parintele va capata si statutul de bunic. De aceea este foarte importanta documentarea despre cresterea copilului in incercarea de a-l educa cat mai bine posibil.