Pelinul poate sa fie folosit prin mai multe metode, pe de o parte avem infuziile, insa pe de alta parte avem si tratarea interna cu ceaiuri. Desigur ambele pot fi folosite la fel de bine in functie de necesitati. Va oferim mai jos si cateva retete din pelin alb, in functie de nevoile fiecaruia:
- infuzia din una-doua lingurite de frunze uscate, la 200 ml apa clocotita; se beau doua ceaiuri pe zi, inainte de mese, pentru stimularea poftei de mancare sau dupa mese pentru alte afectiuni;
- tinctura din 20 g herba uscata la 100 ml alcool 400; se iau 15-20 picaturi intr-o infuzie de menta indulcita cu miere de albine, cu 30 minute inainte de mese, ca aperitiv;
- vin de pelin din 30 grame de varfuri inflorite la un litru vin alb, se macereaza si se bea cate un paharel inainte de mese ca aperitiv si tonic sau dupa mese ca digestiv;
- sirop digestiv si vermifug (din 150 g varfuri inflorite la un litru apa fiarta si 500 g miere);
- pulbere din frunze uscate si macinate, cu efecte febrifuge si vermifuge;
- bai locale si comprese cu decoct pentru tratarea ranilor greu vindecabile, ulceratii ale pielii si intepaturi de insecte;
- cataplasme puse pe luxatii si umflaturi;
Totusi trebuie sa fiti foarte atentit deoarece pelinul nu este bun pentru femeile gravide, el nu se administreaza intern, nici persoanelor care au iritatii de natura gastrica foarte puternica. Deasemenea nici femeile care alapteaza copii nu au vie sa consume pelin pe cale iterna sau persoanele care au tendinte de congestii cerebrale ori sunt irascibile.
Retete de uz intern, din pelin de mare, folosit mai mult in combatarea viermilor intestinali, acesta avand o culoare alb – albastruie, sunt urmatoearele:
- infuzie dintr-o lingurita seminte si varfuri inflorite la 250 ml apa clocotita; se fierbe cateva secunde, se infuzeaza acoperit 10 minute si se bea cate o cana dimineata, in 3 zile consecutive pe luna;
- sirop vermifug din 40 g pelin de mare, 40 g muschi de Corsica, 20 g coaja de portocale amare, 20 g scortisoara, 50 g zahar si 100 ml apa; se iau cate 2-4 linguri pe zi;
- pulbere in doza de 2-8 g puse in infuzie, lapte, miere sau sirop; se dau cate 1-2 g la copii in varsta de 2-5 ani, 2-5 grame la copii de 5-8 ani, in cure de 2-3 zile. Dupa ultima doza se da un purgativ.
In uz extern se aplica decoct dintr-o mana de herba la un litru apa pentru spalarea plagilor atone.
- infuzia din una-doua lingurite de frunze uscate, la 200 ml apa clocotita; se beau doua ceaiuri pe zi, inainte de mese, pentru stimularea poftei de mancare sau dupa mese pentru alte afectiuni;
- tinctura din 20 g herba uscata la 100 ml alcool 400; se iau 15-20 picaturi intr-o infuzie de menta indulcita cu miere de albine, cu 30 minute inainte de mese, ca aperitiv;
- vin de pelin din 30 grame de varfuri inflorite la un litru vin alb, se macereaza si se bea cate un paharel inainte de mese ca aperitiv si tonic sau dupa mese ca digestiv;
- sirop digestiv si vermifug (din 150 g varfuri inflorite la un litru apa fiarta si 500 g miere);
- pulbere din frunze uscate si macinate, cu efecte febrifuge si vermifuge;
- bai locale si comprese cu decoct pentru tratarea ranilor greu vindecabile, ulceratii ale pielii si intepaturi de insecte;
- cataplasme puse pe luxatii si umflaturi;
Totusi trebuie sa fiti foarte atentit deoarece pelinul nu este bun pentru femeile gravide, el nu se administreaza intern, nici persoanelor care au iritatii de natura gastrica foarte puternica. Deasemenea nici femeile care alapteaza copii nu au vie sa consume pelin pe cale iterna sau persoanele care au tendinte de congestii cerebrale ori sunt irascibile.
Retete de uz intern, din pelin de mare, folosit mai mult in combatarea viermilor intestinali, acesta avand o culoare alb – albastruie, sunt urmatoearele:
- infuzie dintr-o lingurita seminte si varfuri inflorite la 250 ml apa clocotita; se fierbe cateva secunde, se infuzeaza acoperit 10 minute si se bea cate o cana dimineata, in 3 zile consecutive pe luna;
- sirop vermifug din 40 g pelin de mare, 40 g muschi de Corsica, 20 g coaja de portocale amare, 20 g scortisoara, 50 g zahar si 100 ml apa; se iau cate 2-4 linguri pe zi;
- pulbere in doza de 2-8 g puse in infuzie, lapte, miere sau sirop; se dau cate 1-2 g la copii in varsta de 2-5 ani, 2-5 grame la copii de 5-8 ani, in cure de 2-3 zile. Dupa ultima doza se da un purgativ.
In uz extern se aplica decoct dintr-o mana de herba la un litru apa pentru spalarea plagilor atone.