Daca esti detinatorul unui apartament, garsoniera, casa sau orice tip de cladire, probabil stii ca pentru a le vinde sau pentru a le inchiria ai nevoie de certificate energetice. Pentru a fi un proprietar si un vanzator cu actele in regula trebuie sa cunosti cateva detalii importante ce tin de consumul energetic al proprietatii tale. Ce reprezinta, de fapt, aceste certificate energetice?
Totul se rezuma la un document oficial, eliberat de un specialist, numit auditor energetic, care incadreaza proprietatea/casa intr-o anumita categorie, in functie de consumul de energie pe care il genereaza.
Este important sa stii ca aceste certificate energetice nu influenteaza nici intr-un fel pretul de vanzare al proprietatii, ci este mai degraba un act care trebuie sa faca parte din dosarul vanzatorului. Pentru emiterea acestui certificat ai nevoie de documentatia cadastrala. Probabil stii ca asta nu-ti da mai multe batai de cap, deoarece este nevoie sa o ai si pentru inregistrarea vanzarii-cumpararii proprietatii la notar.
Pe langa o buna informare a cumparatorilor si o necesitate impusa prin lege, certificatele energetice iti arata situatia reala a consumului de energie in locuinta ta. Clasele energetice optime sunt de la A la C, A reprezinta clasa proprietatilor care utilizeaza cel mai eficient energia.
Astfel poti gandi ce tehnici sa aplici pentru a reduce consumul mediu anual de energie si pentru a-ti incadra proprietatea intr-o clasa energetica mai buna. O tehnica de acest fel este reabilitarea termica, izolarea termica a peretilor, inlocuirea usilor etc. Un bun auditor energetic iti va oferi consiliere optima pentru a minimiza consumul energetic.