In Romania mereu se intampla ceva care sa dea lucrurile peste cap. Asa e firea noastra, ne place sa ne complicam. De la jumatatea lui 2013 nici un vanzator sau proprietar de locuinta care verea sa o inchirieze nu o mai poate face fara sa prezinte la notariat si un certificat energetic. Desi e destul de simplu de obtinut si poate creste pretul vanzarii sau inchirierii, certificatul energetic nu e vazut cu ochi buni de multi proprietari pentru simplul motiv ca e o cheltuiala in plus si poate chiar scadea pretul, daca locuinta nu e ingrijita pe exterior si interior.
Cat priveste pretul unui certificat energetic, pentru ca au aparut in mai putin de un an o multime de firme si PFA care elibereaza certificate energetice, preturile variaza de la caz la caz, de la un tip de locuinta la altul. In general, pretul acestor certificate energetice depinde de anul de contructie, de orientare, regim de inaltime, tamplaria avuta, incalzirea si tipul de instalatie pentru incalzire, ce fel este casa scarii si daca e incalzita, eventuale imbunatatiri. Per ansamblu, pentru garsoniere pretul ajunge si la 160 de RON, pentru apartamente cu doua camere merge spre 200 de RON, pentru cele cu trei camere tot 200-220 de RON, iar la locuintele cu patru camere trece de 230 de RON. Valabilitatea sa este de 10 ani din momentul in care este inmanat proprietarului de catre functionarul abilitat si poate fi obtinut oricand, nu neaparat in momentul vanzarii, inchirierii.
Ca sa nu va pacaliti atunci cand vreti cel mai bun pret, trebuie sa cautati mai intai cateva firme, sa mergeti si sa consultati oferta, apoi sa verificati daca auditorii energetici au acreditare si sa o dovedeasca. De asemenea, puteti negocia pretul, nu e nimic batut in cuie, va puteti interesa de prestatia celor care elibereaza respectivul certificat energetic si cel mai important, dupa ce bateti palma, trebuie sa stabiliti termene clare de finalizare a lucrarii. In acest fel toata lumea e multumita si dvs. va rezolvati treaba rapid si fara surprize neplacute.