Bijuterii argint cu pietrede citrin

Citrinul este frumosul cuart galben a carei culoare se aseamana, adeseori, cu a unei lamai. Numele sau provine, chiar, la cuvantul ,,citrus”, din limba latina. Citrinul face parte din categoria silicatilor, este dioxid de siliciu impurificat cu ioni din fier. Are formula chimica SiO2+Fe. Pentru ca este o varietate de cuart, citrinul se gaseste, ca si cuartul, in rocile magmatice si in pegmatitele cu structura granitica. Citrinele naturale, folosite in bijuteriile de mare valoare, provin din diferite zone ale lumii: Brazilia (cel mai important producator de citrin), India, Australia, Africa de Sud, etc. Printre proprietatile fizico-chimice ale citrinului se numara: sistemul trigonal de cristalizare, duriatatea 7, pe scara Mohs si urmele albe pe care le lasa.

Desi poarta acest nume, in functie de impuritatile pe care le contine, citrinul poate fi galben-auriu, portocaliu sau verde. Impuritatile sale sunt, de regula, microparticule de Fe, Al, Li, H (culoarea citrinului variaza, in functie de acestea, intre albastru si verde). Citrinul de culoare verde este foarte rar. Absorbtia si emisia luminii, de carte ionii impuritatilor, sunt fenomenele fizice care dau culoarea citrinului. In laboratoarele stiintei moderne se obtine citrin sintetic de calitate. Frumoasele citrine sunt folosite la accesorizarea bijuteriilor. Cea mai reusita combinatie este cea in care citrinele se regasesc in bijuterii de argint. Frumosul alb al metalui nobil impreuna cu galbenul discret al pietrelor de citrin, dau o valoarea estetica de exceptie bijuteriilor din argint prezentate de www.zamoracollection.ro. Pentru imbunatatirea calitatilor citrinului natural si ale citrinului sintetic, se folosesc diferite tehnici. Acestea au determinat clasificarea citrinelor.

O astfel de clasificare, care tine seama de culoare si de modul in care au fost obtinute citrinele, le imparte in 5 grupe:

1). Citrine naturale, care contin impuritati de Fe la nivel submicroscopic. Aceste citrine au culoarea galben-palida, prezinta un policromism slab si se gasesc foarte rar. Ele sunt pietre pretioase si acest statut le face foarte scumpe.
2) Citrinele galben-portocalii, care se obtin prin incalzirea unor ametiste la temperaturi cuprinse intre 300-5500C. Citrinele obtinute prin tratarea termica a ametistului si a cuartului fumuriu se gasesc frecvent in bijuteriile din comert.
3) Citrinul sintetic de culoare galben-bruna obtinut din cuartul care contine Fe, prin procese hidrotermale.
4) Citrinele galbene sau fumurii obtinute din cuartul de aluminiu prin iradiere si tratare termica (3000C).
5) Varietatea verde-galbuie de citrine obtinuta prin iradierea si tratarea la cald (150-2500C) a cuartului natural care contine aluminiu.

In acest sezon, Zamora Collection prezinta o noua gama de bijuterii, cu modele de exceptie, reprezenatate de:coliere, pandantive, cercei, bratari si inele, impodobite cu superbul citrin.

Cand lumina cade pe un astfel de cristal, microparticulele de origine feroasa absorb radiatiile luminoase din zona spectrala de la albastru pana la violet, dand cristalului de citrin culoarea specifica. In cazul in care impuritatile sunt reprezentate de ionii de aluminiu, litiu si hidrogen, culoarea citrinului variaza, in functie de acestea, intre albastru si verde.