Paradoxul fitoplanctonului. Fitoplanctonul reprezinta o clasa de organisme vii care se gasesc in apele vaste si include o diversitatea uriasa de subspecii. Sunt niste plante care plutesc si caare au fost descoperite in apa de pe tot globul. Diversitatea si numarul mare de specii diferite contrazic evolutia si selectia naturala.
Lipsa resurselor face imposibila supravietuirea intr-un ecosistem fara a exista „omoruri”, plantele omorandu-se una pe alta. Si cu toate astea, inca exista. Si mai ciudat ca apele care au mai multi nutrienti au mai puti fitoplancton decat cele care nu au aproape deloc nutrienti. Paradoxul imbogatirii intervine aici, nutrientii mai multi trebuind sa asigure o diversitate mai mare, dar nu e asa.
Furnicile argentiniene pot sa controleze si sa gestioneze o colonie continentala. La suprafata, furnicile argentiniene sunt ca orice furnici de pe glob. Insa sunt singurele specii, in afara de oameni, care au ajuns sa colonizeze… trei continente! Toate cele trei super colonii din Europa, America de Sud si Asia sunt formate din furnici care au aceleasi trasaturi genetice si sunt in esenta aceeasi populatie de furnici. Pentru ca raspandirea lor e asa de mare si structura coloniala sociala i-a uimit pe oamenii de stiinta.
Furnicile isi recunosc imediat suratele indiferent de unde provin, insa sunt foarte agresive cu furnici din alte specii. Codul genetic al furnicilor argentiniene de astazi nu s-a schimbat deloc vreme de mii de ani. Asta e ciudat pentru ca organismele din afara mediul lor originar evolueaza rapid, ceea ce nu este cazul furnicilor argentiniene.