Stim cu totii faptul ca mancarea mexicana este populara in intreaga lume. De la tacos la enchiladas și nachos, influentele mexicane pot fi gasite oriunde, chiar si la noi. Curioasa din fire, am vrut si eu sa pornesc in cautarea culturii mexicane si mai ales a preparatelor cu specific mexican. Am constatat cu stupoare ca nu este deloc usor sa gasesti astfel de restaurante, nefiind foarte raspandite. Am mers, in cele din urma pe recomandarea unor prieteni. Aveam de mult timp pe lista de “lucruri de facut “ si cel de a manca la un restaurant mexican in Bucuresti.
Odata ce ai ajuns intr-un astfel de restaurant, tentatia de a comanda ceva foarte picant este mare. Ardeiul iute se afla printre vedetele bucatariei mexicane, ca sa nu mai vorbesc despre fasole, cartofi, porumb, peste, branzeturi, rosii si carne. Trebuie sa te avertizez insa ca, daca, esti novice in toata aceasta desfatare culinara, vei lua cu greu o decizie. Meniul este unul foarte diversificat asa ca nu ar strica sa tii cont de sfaturile ospatarilor inainte de a te hazarda sa comanzi ceva. Ei iti pot spune cat de iuti sunt preparatele pe care tu vrei sa le comanzi. Poti chiar sa apelezi la mici trucuri pentru a mai reduce din intensitatea unui preparat condimentat, de exemplu, te poti incumeta sa bei o tequila sau margarita. Functioneaza pe acelasi principiu ca si tuica noastra clasica.
Din pacate eu am avut un pic de suferit dupa prima experienta de acest fel, intrucat stomacul meu nu a putut tolera toata iuteala si condimentele, desi gustul a fost unul formidabil. Cred ca mancarea mexicana nu e pentru oricine, mai ales daca nu ai o toleranta crescuta pentru gustarile iuti si condimentate din belsug. Nu regret insa aceasta experienta culinara pentru ca a fost o adevarata desfatare pentru toate simturile mele. Cum sa nu iubesti bucataria mexicana, cand mancarea ocupa cel mai important loc in cultura lor.