Cand ai avea nevoie de un certificat energetic?

Vrei sa dai in chirie sau sa vinzi o locuinta? Te-ai informat deja despre actele de care ai avea nevoie? Le ai pe toate pregatite? Esti sigur ca ai pregatit si un certificat energetic? Nu? Atunci nu te panica, asta se rezolva destul de rapid, important este sa apelezi la un specialist in domeniu, care sa-ti ofere un serviciu de calitate. Dar, sa reamintesc ce este un certificat energetic. In primul rand, acesta este un document oficial, de care ai nevoie pentru a da in chirie o locuinta sau pentru a o vinde.

Certificatul energetic nu influenteaza nici intr-un fel pretul locuintei, doar ca acesta contribuie la o mai buna informare a potentialilor cumparatori despre capacitatea energetica a locuintei. Un certificat energetic este un document oficial care incadreaza locuinta intr-una dintre categorii, in functie de felul si de eficienta in care este folosita energia, asta inseamna ca potentialii cumparatori vor fi mai bine informati cu privire la anumite cheltuieli ce tin de intretinerea energetica a locuintei. Pentru a elibera un certificat energetic, este nevoie de cateva acte importante. Acestea pot fi gasite pe site-ul specialistilor in emiterea certificatelor, care se numesc auditori energetici si sunt autorizati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Dupa intocmirea tuturor actelor si realizarea auditului energetic, un certificat energetic se elibereaza in apoximativ 24 de ore si are o valabilitate de 10 ani.

Pe site-ul ministerului sus mentionat poate fi consultate lista auditorilor energetici care sunt autorizati, de aceea, ai grija sa apelezi la specialisti in domeniu, care sa-ti ofere servicii rapide si de calitate. Pentru orice intrebari sau consultanta poti apela la un auditor energetic. Pretul unui certifica depinde de caracteristicile locuintei, dar, de obicei, incep de la 130 de lei.

Unde sa cauti teren de vanzare

Impreuna cu sotul meu mereu ne-am dorit sa construim casa noastra din temelie, sa fie undeva nu foarte departe de oras, insa suficient de izolata de galagia urbana. Cand am reusit sa adunam banii de care aveam nevoie, cu putin ajutor din partea familiei, am ajuns sa cautam teren de vanzare pe care sa ne ridicam casuta noastra.

Cautam anume un teren de vanzare, deoarece ne gandeam sa planificam noi intreaga constructie si amplasare, sa nu luam o casa de-a gata, deoarece voiam sa fie ceva facut intr-un fel cu mainile noastre, sa fie gandit de noi, mai ales ca sotul meu este arhitect si are foarte multe idei ingenioase. Nu voiam sa ne luam o casa gata construita, nu ca nu am fi reusit sa o facem pe placul nostru, dar ne gandeam ca odata ce gasim un teren de vanzare care sa se potriveasca asteptarilor noastre, atunci vom putea sa ridicam noi casuta noastra, asa cum ne dorim si sa o facem cu drag si dedicare. Ne-a fost un pic cam greu sa gasim un teren de vanzare. Initial ne-am gandit sa apelam la o agentie imobiliara, insa am renuntat, deoarece ni s-au parut exagerate comisioanele, de aceea am inceput sa cautam noi insine si nu ne-a luat foarte mult timp pana am gasit acel teren de vanzare care sa ne placa la amandoi.

Am reusit sa-l gasim datorita unui site online de anunturi, ne-a placut mult amplasarea si pretul ni s-a parut decent, de aceea am ajuns sa stabilim o data de intalnire cu proprietarul. Locul ne-a placu mult, terenul avea o amplasare excelenta, de aceea in urma unor negocieri scurte am batut palma. Suntem tare fericiti acum, cu toate ca partea cea mai grea abia urmeaza.